Speed pedelec: de snelle elektrische fiets

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot snelheden van 45 km/u. Bij een normale e-bike is de ondersteuning begrensd op 25 km/u. Speed pedelecs winnen snel aan populariteit en komen steeds meer voor in het dagelijkse straatbeeld. Ze zijn ideaal om een afstand af te leggen tussen steden en gaan dus verder dan alleen fietsen in de stad, daarnaast is het een gezond, betrouwbaar en comfortabel alternatief ten opzichte van de auto.

Hoe hard gaat een speed pedelec?

Er wordt bij de speed pedelec, ten opzichte van de normale elektrische fiets, om meer inspanning gevraagd van de berijder. Om harder te gaan op een speed pedelec moet je extra bijtrappen, met name het laatste stukje naar de 45 km/u. Op de meeste speed pedelecs haal je een kruissnelheid van 30-40 km/u. De snelheden die worden behaald ligt bij de speed pedelec ook aan de plek van de motor. Bij een achterwielmotor is het in het algemeen gemakkelijker om hogere snelheden te halen, terwijl een middenmotor ideaal is voor snelheden van 30 – 35 km/u. 

Speed pedelecs en de wetgeving

Sinds 1 januari 2017 wordt de speed pedelec gezien als een bromfiets. Daarom zijn de regels die gelden voor een bromfiets ook op een speed pedelec van toepassing. De specifieke wetgeving waar de fiets en de bestuurder aan moeten voldoen is als volgt:

De fiets moet zijn uitgerucht met claxon, remlicht en achteruitkijkspiegel

Een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) moet bevestigd zijn op de fiets. Het kenteken moet op naam geregistreerd zijn bij de RDW

Zonder rijbewijs mag er niet worden gereden met een speed pedelec. Zowel een scooter- als een autorijbewijs zijn toegestaan.

Het gebruiken van een speed-pedelec-helm of een bromfietshelm is verplicht

Het is verplicht om de fiets WA te verzekeren. 

Speed pedelecs bij Maxstein Tweewielers

Bij Maxstein verkopen wij in totaal zeven verschillende merken speed pedelecs, hierbij maken we onderscheid in twee categorieën: 

Speed pedelecs met een achterwielmotor: Kettler, Klever en Stromer

Speed pedelecs met een middenmotor: Gazelle, Koga, Riese & Müller en Sparta

Neem een kijkje naar ons aanbod of kom een keer langs bij ons in de winkel voor een proefrit!

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.